top of page

LINDA EKROTH

NÄIN VOIN ELÄÄ NORMAALISTI KESKITTYMISHÄIRIÖNI KANSSA


Moikka kaikille, ja hyvää sunnuntaita <3

Keskittymishäiriö, ADHD ja yrittäjyys ei ehkä ole mikään optimaalisin combo. Mun diagnoosien takia mulle on normaalia vaikeampaa muistaa asioita, osaa aikatauluttaa menoja, miettiä asioiden seurauksia, organisoida elämääni tai muutenkaan tehdä mitään mikä vaatii keskittymistä. Mun aivot toimii koko ajan vähän niinkuin olisin juonut energiajuomaa :D Suurimmaksi osaksi olen huipulla, jolloin olen hyvin energinen, jopa levoton, ja pystyn näinä hetkinä ideoimaan paljon asioita. Mun aivot miettii kokoajan kaikkea mitä ympärillä tapahtuu ja mielikuvitus laukkaa. Ehkä tämä on yksi syy siihen miksi olen luova ja hyvä keksimään uusia ideoita. Tämä kuitenkin johtaa siihen että olen usein ns ''all over the place'', enkä pysty oikein tehdä mitään asiaa kunnolla loppuun. Esimerkiksi jos mun pitää viedä vaate pyykkikoriin, saatan matkalla huomata murusen pöydällä jonka menen ottamaan pois, sitten huomaan että peilikaappini on sotkuinen ja järjestän sen, sitten huomaan kuitin sohvapöydällä ja alan tutkimaan sitä jonka jälkeen saan snapin ja avaan sen. Lopulta en muista mitä mun piti alunperin tehdä. Sen sijaan että olisin voinut keskittyä suorittamaan alkuperäisen tehtävän loppuun, olen tehnyt 100 muuta turhaa asiaa.

Ehkä muistatte että mainitsin mun ''Life update'' videolla siitä, miten haluaisin oppia olemaan enemmän organisoitunut työasioideni kanssa. Olen huomannut että en voi jatkaa samaa rataa jos haluan joskus menestyä kunnolla siinä mitä teen. Mun on pakko kerää energiani ja keskittää se olennaisiin asioihin. Nuorempana söin lääkkeitä jotka auttoivat mua keskittymään, ja ne toimi kyllä tosi tehokkaasti. En olisi esimerkiksi kirjoittanut yo-kirjoituksista läheskään niin hyviä arvosanoja, ellen olisi syönyt lääkkeitä koko sen ajan kun luin, ja kun kirjoitin kokeita. Nykyään en syö enää niitä, muuta kun silloin jos mun täytyy keskittyä kauan tärkeään asiaan. Ei mulla olisi mitään lääkkeitä vastaan, jos ne ei muuttaisi mun persoonallisuutta niin paljon. Olisihan se kivaa että mun aivot voisi olla koko ajan ns ''normaalit'', mutta jos sen hinta on se että musta tulee tosi hiljainen, ahdistunut ja sulkeutunut, niin ei kiitos. Siksi olen nyt ottanut kokeiluun pari erilaista tekniikkaa, jotka auttaa mua suorittamaan saman tasoisesti nyt kun silloin kun syön lääkkeitä, mutta voin pitää oman eloisan persoonani.

Kyse on siis asioiden aikatauluttamisesta sekä suunnittelusta etukäteen. Vaikka tämä kuulostaa itsestäänselvyydeltä, niin kuinka moni teistä käyttää oikeasti sen 10 min aikaa edellisenä iltana, aikatauluttamaan seuraavan päivän menot? Mä en ainakaan ole aikaisemmin jaksanut tehdä niin. Vaikka sulla ei olisi diagnoosia, nämä vinkit tulevat auttavaa varmasti kaikkia joilla on vaikeuksia organisoimisen kanssa. Myös todella monella on tietämättään juuri keskittymishäiriö, sillä sitä ei aina tajua mennä tutkittavaksi, vaan ajattelee symptoomien olevan vain osa omaa persoonallisuutta.

1. VIIKON SUUNNITTELU

Tiedän että olet jo merkannut kalenteriisi kaikki viikon tärkeimmät tapahtumat, mutta älä unohda sun henkilökohtaisia menoja! Huomasin että pystyin hahmottamaan paljon selkeämmin kuinka paljon aikaa mulla on oikeasti minäkin päivänä vapaata, kun aloin kirjoittamaan ylös kaiken pyykkien pesusta ruokakaupassa käymiseen. Kirjoita siis kalenteriisi ylös valmiiksi ajat jolloin aijot hoitaa omia asioitasi, näin et vahingossa sovi vaikka tapaamista ajankohdalle jolloin sulla oikeasti olisi ollut paljon asioita hoidettavana, mutta et tajunnut sitä kun kalenterissasi oli tyhjä kohta.

2. PAPERINEN KALENTERI SEKÄ MUISTIVIHKO

Se että pystyn konkreettisesti kirjoittamaan kynällä asioita, auttaa mua muistamaan ne paremmin. Mulla on kuvamuisti, joten kalenteri auttaa myös siihen, koska muistan ulkoa miltä tietyt aukeamat näyttää. Olen siis käyttänyt Iphonen kalenteria useita vuosia, ja siinä kun ei pysty näkemään koko viikon tapahtumia kerrallaan, huomaan että en välillä yhtään hahmota miten viikon tapahtumat ajoituvat oikeasti. Muistivihon otin käyttöön jo viime keväänä, ja siitä on ollut suuri apu! Suunnittelen siinä kaiken videoista kauppalistoihin.

3. VÄRIT JA MUODOT

Muistivihkoni on toiminut sen takia niin hyvin, koska olen käyttänyt paljon erilaisia tusseja ja muotoja kun kirjoitan tärkeitä asioita siihen. Moni kokee esim bulletjournalin tehokkaasksi, sillä se toimii vähän samalla tavalla. Käytän aina samoja värejä jotka symbolisoivat eri asioita. Esim oranssi on väri jolla viivaan yli, tehdyt asiat. Käytän sitä myös korostamaan kalenterissani tapaamisia ja tapahtumia. Sinistä väriä käytän mun omiin menoihin, ja pinkkiä merkitsemään editoinnille tai kuvaukselle merkityt ajat. Piirrän myös paljon ympyröitä ja käytän alleviivauksia.

4. TO DO LISTAT

Mä en toimisi ilman listoja. Se päivä kun ymmärsin alkaa käyttää muisti- sekä to do listoja, elämäni helpottui huomattavasti. Teen listoja joka päivä. Listoja siitä mitä mun pitää tehdä päivän aikana, listoja siitä mistä tuun puhumaan videolla, listoja ruokakauppaa, matkoille, u name it! Ensinnäkin mun mielestä on tosi kivaa pystyä viivaamaan yli suoritettuja tehtäviä, mutta listojen teko auttaa mua myös muistamaan asioita ja oikeasti tekemään ne. Jos olen kirjoittanut ylös asian, en voi vain jättää sitä tekemättä (ellen oikeasti ehdi). Mutta sekin on tärkeää, niinkuin sanoin ''Life update videolla'', että ei saa asettaa liikaa tavoitteita, koska muuten ei lopulta tee mitään kun alkaa stressaamaan. Merkkaa vaikka 5 asiaa mitkä on tärkeitä jotka sun on pakko tehdä, ja 3 ekstra asiaa kuten imuroiminen yms joista saat hyvän mielen jos ehdit tehdä, mutta et ota siitä stressiä.

KUVAT: @Elahblog

5. MUISTUTUKSET

Muistilista ei aina auta, jos et muista katsoa sitä. Näin on mullekin käynyt useasti, ja silloin turvaudun iphonen muistutuksiin. Mulla on esim 3 muistutusta e-pillereistä, jotta en varmastikaan unohda niitä. Laitan tärkeistä tapaamisista muistutuksia, mutta myös esim siitä milloin mun pitää lähteä kotoa jotta en myöhästy. (let's be real, en ole paras hen