top of page

LINDA EKROTH

NÄILLÄ VINKEILLÄ SÄÄSTÄT SATOJA EUROJA REISSATESSA:


Tässä olis nyt seuraava kuvapläjäys Espanjasta!

Ajattelin kirjoittaa teille aihepostauksen pitkästä aikaa. Blogista tulee helposti päiväkirja mihin päivittää vain päivän menot, mutta haluaisin alkaa puhumaan täällä myös aiheista ja jakaa enemmän vinkkejä.

Itse olen matkustellut koko elämäni. Olen ollut yli neljässäkymmenessä eri lomakohteessa, nähnyt Amerikkaa, Eurooppaa, Aasiaa ja Afrikkaa. Tästä reissailusta on kyllä jäänyt aika paljon käteen, mutta tänään ajattelin kertoa teille vinkkejä liittyen budjettimatkailuun!

Nuorempana kun matkustin aina vanhempien kanssa, olin tottunut asumaan luksushotelleissa, eikä mun tarvinnut miettiä rahanmenoa. Nyt taas kun olen täysi-ikäinen ja joudun itse kustantamaan matkailun, olen huomannut että sitä mielellään vähän miettii miten rahansa käyttää ulkomailla. Olen luonteeltanikin tosi pihi, joten mulle on tosi luonnollista yrittää elää mahdollisimman halvasti reissussa, vaikka olisikin mahdollisuus tuhlata joskus enemmän.

Tämä postaus on siis niille jotka elää helposti yli budjettinsa reissuissa, ja haluavat oppia säästämään. Tottakai lomallakin pitää nauttia ja antaa itsellensä lupa käyttää sitä rahaa, mutta näillä vinkeillä et tuhlaa rahaa turhaan!

Tässä teille 10 vinkkiä miten säästää rahaa reissussa:

1. ASETA TAVOITE SUMMA

Välillä jopa kilpailen itseni kanssa niin että asetan tavoitteen tiettyyn summaan, mitä enempää en saa käyttää koko loman aikana. Summa kannattaa olla realistinen, mutta siihen ei kannata jättää liikaa varaa turhiin vaateostoksiin. Jos summa ylittyy olen hävinnyt.

2. KÄYTÄ KÄTEISTÄ

Kortilla on helppo maksaa, ja varsinkin kun nykyään voi käyttää lähimaksua lähes joka paikassa. Kortin käytössä on kuitenkin se riski että ei pysy laskuissa mukana siitä kuinka paljon rahaa on käyttänyt. Pankkiohjelmaan ei aina jaksa/pysty netin takia kirjautumaan, ja näin helposti aliarvioi summan mitä on käyttänyt.

Kun käyttää käteistä näkee konkreettisesti sen paljon rahaa on, ja näin huomaa helpommin paljon on myös käyttänyt. On myös helpompi muistaa paljon rahaa on, kun tietää että lompakossa on esim kolme 20e seteliä, eikä vain muista kokonaissummaa. Sitä huomaa helpommin rahankäytön kun tajuaa että lompakossa onkin jäljellä enää yksi seteli, sen sijaan että miettii päässä kuinka paljon on mahtanut käyttää kortilta rahaa. Käteisessä on sekin hyvä puoli että kynnys on suurempi lähteä rikkomaan esim isoa seteliä, ja silloin saattaa jäädä 5e rihkama aurinkolasit ostamatta kun ei viitsi rikkoa isoa seteliä niiden takia.

3. LAITA SIVUUN TIETTY MÄÄRÄ RAHAA

Itse teen aina niin että laitan heti loman alussa pieneen pussukkaan esim 100-200e, jonka jätän safetyboksiin koko loman ajaksi. Tämä on hätävarasumma minkä saan ottaa käyttöön jos päätämme vaikka lähteä laivaretkelle tai löydän jonkun erikoisemman vaatteen/laukun yms mikä olisi niin sanottu ekstra ostos. Kannattaa aina varata tarpeeksi rahaa reissuun mukaan jotta sitä on jos sattuukin jotain. Konsti on siinä että oppii oikeasti pitämään sen rahan vain varana, ja tavoite on että niihin rahoihin ei tarvitsisi koskea.

4. PÄIVÄBUDJETTI

Hyvä vinkki on myös asettaa itsellensä päiväbudjetti mihin sisältyy kaikki peruskulut. Itse laitan tavoitteeksi yleensä että saan käyttää ruokaan ja matkoihin noin 30-50e riippuen lomakohteesta ja sen hintatasosta. Laitan lompakkooni tämän summan rahaa käteisenä ja silloin harvoin käytän rahani kokonaan loppuun vaan elän budjetin mukaisesti koska en halua joutua käyttämään korttia tai ottamaan seuraavan päivän budjetista. En siis kanna mukanani enempää rahaa kuin sen mitä tarvitsen, silloin en voi myöskään ostaa mitään kallista heräteostosta. Pidän aina korttiani mukana varan vuoksi, mutta osaan olla käyttämättä sitä ;) Jos löydän jotain kivaa mitä haluan ostaa, joka ylittäisi päiväbudjetin mietin yön yli ja palaan myöhemmin ostamaan sen, mistä päästäänkin seuraavaan vinkkiin:

5. OSTA OSTOKSESI VIIMEISINÄ PÄIVINÄ

Pahin virhe mitä voit tehdä on ostaa heti haluamasi tuote ensimmäisestä kaupasta mistä sen löydät. Lähes aina löytää samantyylisiä tuotteita useista eri liikkeistä, ja hinnat voivat vaihdella suuresti. Kannattaa aina vertailla ensin hintoja eri liikkeissä, ja sitten miettiä jos jopa on mahdollisuus lähteä hieman kaupungin ulkopuolelle etsimään tuoteita, sillä hintaerot ovat usein todella suuria turisti- ja ei turistikohteissa.

Kun näet jonkun tuotteen minkä haluat ostaa, nuku yön yli. Tämä on ehkä ilmiselvin vinkki mitä voi antaa, sillä varmasti jokaisen vanhemmat ovat hokeneet tätä samaa, mutta se on totta! Itse sorrun niin helposti varsinkin alennusmyynneissä ostamaan niin paljon turhaa, kun olisin voinut vaikka varata ne ja nukkua yön yli.

6. TEE ITSE RUOKAA

Ravintoloissa syöminen on kallista, ja aina ei edes saa sitä mitä toivoisi. Itse kun olen suuri salaatti fanaatikko, koen sen paljon kannattavammaksi tehdä itse omat salaatit hotellihuoneessa. Esimerkiksi Espanjassa ja Italiassa lomaillessani, huomasin että en saanut melkein mistään hyviä salaatteja, ja hinnat olivat helposti yli 10 e. Säästin niin paljon rahaa tekemällä lounaaksi itselleni runsaan salaatin jonka sisällön päätin aivan itse. Lisäksi pystyin käyttämään ihania tuoreita raaka-aineita. Ostan yleensä alkulomasta esim oliiviöljypullon, suolaa ja pippuria mitä käytän koko loman aikana, ja jos laukussa on tilaa tuon ne myös kotiin missä voin jatkaa niiden käyttöä.

Pyrin syömään ainakin välillä aamupalan ja lounaan hotellihuoneessa. Ja teen myös itselleni tuppervaaraan ruuan minkä syön kun matkustan. Lentokentillä menee helposti älyttömiä summia ihan vain leivän ja veden ostoon.

7. JAA KUSTANNUKSIA

Haluatko ostaa uimapatjan, aurinkorasvan tai shampoon? Jos olet reissussa jonkun kanssa kannattaa ehdottomasti ostaa puoliksi eri tuotteitsa. Onko molempien pakko ostaa aina omat tavarat, vai voitteko jakaa esimerkiksi uimapatjan niin että käytätte sitä vuorotellen? Itse käytän tätä taktiikkaa ihan Suomessakin niin että ostan paljon tavaroita puoliksi esim siskoni tai poikaystäväni kanssa.

Toppi: Lefties / Shortsit: Bershka / Aurinkolasit: Ale-hop / Kengät: Primark

8. PAKKAA TARPEEKSI MUKAAN

Tottakai ei kannata pakata laukkua liian täyteen jo lähtiessä, mutta kannattaa pakata mukaan kaikki tarvittava kuitenkin. Ei kannata lähetä reissuun niin että ajattelee ostavansa kaiken paikan päältä. Usein mulle on käynyt sitten niin että en olekaan löytänyt etsimääni ja olen sitten joutunut ostamaan kalliimmalla jonkun ruman tuotteen, sen sijaan että olisin ottanut mukaan sen mikä mulla olisi löytynyt kotoa. Kannattaa pakata varalta mukaan tavaroita niin että ei heti ensimmäisenä joudu metsästämään kaikkia tuotteita pärjätäkseen. Ei se matkalaukun painoraja niin helposti kuitenkaan ylity, tai ainakaan minä en ole koskaan onnistunut siinä vaikka kuinka olen pakannut tavaraa mukaan.

9. ENNAKOI

Jos tiedät jo etukäteen ennen kuin lähdet reissuun että haluat tehdä jonkun retken tai yöpyä tietyssä hotellissa, kannattaa aina olla hyvissä ajoin liikkeellä varauksissa niin säästät yleensä hyviä summia. (Tai osta äkkilähtöjä tai hyödynnä peruutuspaikkoja). Samoin kannattaa aina katsoa pakettitarjouksia, esim jos haluat varata aurinkotuolipaikan rannalta, niin mieti jos on halvempaa varata suoraan paikat kahdelle päivälle jos rannalla on sellainen mahdollisuus. Myös tietyt aktiviteetit on halvempia tiettyihin kellonaikoihin. Ennakoi ja tutki milloin ja miten saat parhaamman hinnan.

10. KAIKKEA RAHAA EI OLE PAKKO KÄYTTÄÄ

Varaan itselleni käyttörahaa niin että voin syödä joka päivä normaalisti, tehdä jonain päivinä jotain erikoisempaa ja ostaa jonkin verran vaatteita mitä olen jo valmiiksi ajatellut tarvitsevani vaatekaappiin. Tämän summan pitäisi riittää hyvin, mutta se ei tarkoita sitä että koko summaa on pakko käyttää! Jos et löydä mitään ostettavaa, niin älä osta vain ostamisen ilosta. Jos et jaksa syödä raskasta ravintolaillallista niin osta kaupasta hedelmä. Lomalla ei ole pakko syödä kokoajan ulkona, tai ostaa kokoajan jotain.

- Linda Ekroth


LINDA EKROTH

T I L A A  B L O G I A N I

ARCHIVE

  • Grey YouTube Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Snapchat Icon
bottom of page